Isı Yalıtım Levhaları
Isı Yalıtım
Genleşirilmiş polistren ( EPS ) Isı Yalıtım Levhaları :
Organik bir ısı yalıtımı levhasıdır, Türkiyede 1960’lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır, İlk kullanım yerleri soğuk hava depoları ve buzdolabı imalatında olmuştur. Türkiye’den farklı olarak EPS diğer ülkelerde inşaat sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde yalıtım malzemesi olarak kullanılmı 1980’li yıların sonuna doğru olabilmiştir.
EPS ucuz olması ve yalıtım yeteneğinin yüksek olması sebebi ile tercih edilmektedir. Diğer tercih nedenlerini kısaca şöye sıralayabiliriz.
Basınca dayanıklıdır, ıslanmaz, küflenmez, yalıtım özelliğini kaybetmez, incelmez, çevrecidir, buhar geçirimsizliği yüksektir.
EPS’nin iyi bir yalıtım malzemesi olmasının sebebi m3 başına düşen 3-6 milyar arasında değişen gözeneklere sahip olmasıdır, malzemenin %98i hava boluklarından meydana gelir. Isı iletim katsayısı 0,035 W/mK dir. EPS yanıcı bir maddedir fakat alev almaz, kendiliğinden sönen çeşitleride üretilmektedir. Soğuk hava depolarında, çatılarda, dış duvarda ve buzdolabı imalatında rahatlıkla kullanılabilir.
Estrüde Polistren ( XPS ) Isı Yalıtım Levhaları :
XPS ilk defa ABD’de askeri amaçla kullanılmaya başlanmış, daha sonra izolasyon kabiliyeti fark edilerek inşaat sektöründe de kullanılmıştır. Avrupa ülkelerinde 60’ lı yıllarda kullanılmaya başlanan XPS, Türkiyede 90’lı yıllardan itibaren kullanılmştır.
EPS gibi XPS de su almaz ve yüksek basınca dayanıklıdır, bu sebepten dolayı teras çatı yalıtımında kullanılabilecek en iyi ısı yalıtım levhasıdır. XPS plastik esalı bir madde olduğu için birçok kimyasala karşı duyarlıdır, özellikle tiner ve yapıştırıcılar ile kullanılmamalıdır. XPS zor yanıcı bir malzemedir, 75-80 derece arasında rahatlıkla kullanılabilir. Isı iletim katsayısı EPS ye göre daha düşüktür, ısı iletim katsayısı 0,026 W/mK dir.
Dış cephe kaplamalarında, çatılarda ve döşeme yalıtımlarında rahatlıkla kullanılabilir, su ve rutubetten etkilenmez.
Isı Yalıtım Levhalarının Dış Duvarlarda Kullanımı
EPS ve XPS ısı yalıtım levhalarının kenarlarına çerçeve metodu ile yapıştırma harcı sürülür ve bina dış yüzeylerine düzgün bir şekilde yapıştırılır ve kuruma işlemi bittikten sonra metrekareye 6 adet gelecek şekilde plastik çivili dübel kullanılarak duvara sabitlenir. Sabitleme işleminden sonra fileli sıva ve dekoratif sıva uygulaması yapılır, son olarak dış cephe boya uygulaması ile işlem tamamlanır.
Her iki ısı yalıtım levhası da dış cephe mantolama uygulamasında kullanılabilir.
Etiketler : ısı yalıtım levhaları , eps , xps , dış cephe yalıtım , dış cephe kaplama