Dış Cephe Isı Yalıtımı
Isı yalıtımı
Isı yalıtımının yeri ısıtılmaya yada soğutulmaya çalışılan mekanın dış yüzeyidir. Isı yalıtımı ısıl gerilimleri önlemek ve yapı elamanlarının ısı depolama özelliğinden faydalanmak için dış cephe üzerinden yapılmalıdır. Böylece ısı kaçaklarının oluşması engellenir. Bazı durumlarda sakıncalarına rağmen iç taraftan da ısı yalıtımı yapılabilmektedir.
Dış cephe ısı yalıtımı, cephedeki kolon, kiriş ve döşeme alınlarının da yalıtılmasına imkan vermektedir. İç taraftan ısı yalıtımı yapılması halinde ya da iki duvar arasına yalıtım yapılması halinde kolon, kiriş ve döşeme alınları açık bırakılmış olacağından ısı köprüleri ( kaçakları ) meydana gelecektir, bu da binanın toplam ısı kaybını artmasına neden olacağı gibi ısı köprüleri oluşan yüzeylerde sıcaklık düşeceğinden küflenme ve yoğuşma meydana gelmesi riski artacaktır.
Dış cephe ısı yalıtımında kullanılacak ısı yalıtım malzemeleri mümkün olduğunca düşük su emme oranına sahip olanlarından seçilmelidir. Malzemelerin su alması durumunda ısı iletim katsayıları yükselir ( düşük olması gerekmektedir) ve kendisinden beklenen ısı yalıtım özelliğini gösteremez. Yaz aylarında çabuk sanılsa da aslında kurumazlar, yazın kurumaya başlayan malzeme istenilen kuruluğa ulaşmadan yağış mevsimi tekrar başlar ve malzeme sürekli ıslak kalmış olur. Çatılarda ve dış cephelerde kullanılacak yalıtım malzemelerin su emme oranları yapılan uygulamanın kalitesini de doğrudan etkilemektedir.
Doğru malzeme ve işçilikle sonlandırılan dış cephe ısı yalıtımı aynı zamanda su yalıtımı görevini de yerine getirmektedir. Isı kaçakları oluşturulmadan yapılan uygulamalar %50-60 oranında yakıt tasarrufu sağlar ve aile ekonomisine önemli katkıda bulunur.
Etiketler : dış cephe ısı yalıtımı , yalıtım , yalıtım malzemeleri , ısı yalıtım malzemeleri , su yalıtımı