Isı yalıtımı DIN 4108
Isı Yalıtımı
Isı yalıtımının faydaları :
İnsanları çok fazla ve az ısıya karşı korur, ısı enerjisi tasarrufu sağlar, ısı hareketi ve özellikle su buharı yoğunlaşması nedeniyle yetersiz vey yanlış düzenlenen ısı yalıtımı sonucunda oluşan yapı zararlarını engeller.
DIN 4108 deki ısı yalıtımı ile ilgili kavramlar.
Isı miktarı: wh verisi [=1.16 kcal] olarak; sıcaklık C sıcaklık farkı K (Kelvin) 1.16 wh (=1 kcal ) 1000g suyun sıcaklığı 1 K’lık yükseltmektedir.
Isı Değişimi : Konveksiyon ( ısıyı birlikte taşıma ) iletim, ışıma ve su buharı difüzyonu ile gerçekleşir. Isı yalıtımı ile yavaşlatılabilir, ancak yok edilemez.
Isı iletkenliği: λ W/mK [kcal/mhK] özgül madde özelliği; sayı küçüldükçe ısı iletkenliğide azalır. DIN 4108 içerdiği ekler pratik uygulamada kullanılmaz. Ölçü değerleri kıyaslanamaz.
Isı geçirgenlik direnci : 1/Λ m2 olarak K/W [m2h K/kcal] özgül tabaka büyüklüğü : 1 /Λ =d/ λ ( d=m olarak tabaka kalınlığı ) D:1/Λ =d.D etkeni ile tabaka kalınlığı d’ (cm) çarpılarak basit şekilde hesaplanır. Isı yalıtım değeri, DN4108’e uymak ve yapı parçasındaki ısı akımı ve kondensasyon hasarlar ile ilgili problemler için önemlidir.
Isı iletme direnci : 1/a yapı parçalarında bitişik olan hava sınır tabakası için ısı yalıtım değeridir. Hava hızı azaldıkça yapı parçasının dış tarafı 1/a oranında artış göstermektedir. (1/a ) 0.04 ( dış kaplamada 0.08 ) yapı parça iç kısmı (1/a).
Isı geçirme direnci : 1/k m2 olarak K/W [ m2 hK/kcal ] ısının geçmesine karşı yapı parçasının direnç miktarıdır. 1/k = 1/a +1/Λ+1/a (dönüş k-ısı geçme direnç sabitesi-W/m2 K [kcal/m2 hK] de yapının parçasının ısı kaybını vermekte ve ısı hesaplamalarında temel olarak faydalanılmaktadır.
Isı geçme direnç sabitesi : k, W/m2 k[kcal/m2 hK] olarak ısı geçme direncinin evrik değeri 1/k bugün ısı korunmasının hesaplanmasının en önemli sayısı; büyüklüğü DIN 4108’de muhtelif durumlarda ve ısı korunması tüzüğüne göre belirlenmiştir. Aynı ebatlar ısıtıcı üreticileri için de ölçme esasını teşkil eder. Buradan çıkartılan ebatlar, k(f+w)= orta ısı geçirgenlik sayısı “pencere+duvar”; her iki bileşenin eşit paylı f ve k değerlerinden hesaplama : k(f+w)=(k,f,+k):(f+f),k= yapı kaplamasının ortalama ısı geçirgenlik sayısı, eşit paylı duvar (w), pencere (F), çatı (D), taban yüzeyi (G), ve havaya karşı tavan yüzeyi (DL)’nin kaplamadaki payının eşit orantılı F ve K değerlerine göre hesaplanır.
Bir yapı parçasından dolayı ısı değişmesi : Bir ısı miktarı iç hava sınır tabakasını böylece oda havasından yapı parçasının iç yüzeyine ulaşmaktadır; yapı parçasının ısı yalıtım değerini aşmakta ve yapı parçası dış yüzeyine ulaşıp, dış hava sınır tabakasını aşmakta v dış havaya karışmaktadır. İçerideki ve dışarıdaki ısı farkı, bununla münferit tabakalarda yüzde oranına göre dağılır. Bu yüzde oranı toplam ısı geçirme direnci 1/k’ya ulaşır.
Yapı parçasının ısı yalıtımı ne kadar az olursa, yapı parçasının iç yüzeyinin ısısı o kadar az olur ve orada kondens su oluşumu o kadar kolaylıkla gerçekleşir. Sıcaklık dağılımı, kondensasyon probleminin yanı sıra özellikle yapı parçalarının ısı genleşmesi için önemlidir.
Isı yalıtımının sıcaklık dağılımı münferit tabakalara bağımlı olduğundan, yapı parçasını ısı yalıtımını kendi tabakası ölçeğinde tasarlanınca, bu sıcaklık dağılımı tek bir çizgi üzerinde oluşur.
Etiketler : ısı yalıtımı , yalıtım , ısı yalıtımının faydaları DIN 4108 , çatı , ısı yalıtım , ısı geçirgenlik direnci , ısı iletim direnci ,