Isı Yalıtımı Nedir
Isı Yalıtımı
Isı yalıtımı son zamanlarda, özellikle de 2017 yılında devlet tarafından zorunlu hale getirileceği duyulduğundan beri sıkça konuşulur bir konu olmuştur. Devletin binalarda ısı yalıtımını zorunlu hale getirmek istemesinin sebebi tabi ki ülke enerjisinin verimli kullanımı ile ilgili ancak binalarda ısı yalıtımı nın sebebi sadece enerji verimliliğimidir? Yoksa binalara başka artılarda mı katar ? araştırıldığında aydınlatıcı pek çok sonuçla karşılaşılmaktadır.
Isı, dirençle karşılaşmadığı durumlarda yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa doğru bir hareket içindedir. Büyük alet ve araçların birçoğunda da olduğu gibi bina ısı yalıtımılarının da ana amacı bu ısı hareketlerini en aza indirmek ve bina ısı kaybını engellemektir.
Isı yalıtımı kışın ısı kaybımızı engellediği gibi yaz aylarında da bina içi ısı kazanımının önüne geçer.
Isı yalıtımı, bu kaybı önlemek için;
• Teras ve çatılara
• Dış duvarlara
• Çıkma tabanlara
• Toprağa teması bulunan duvar ve döşemelere
• Depo, garaj gibi ısıtılması güç kısımlara bakan döşeme ve duvarlara
• Katları ayıran döşemelere
• Tesisat elemanlarına uygulanır.
Isı yalıtımında dikkat edilmesi gereken unsurları da göz ardı etmemek gerekmektedir. Isı yalıtımı yaptırılmaya karar verildiğinde en başta kullanılacak malzemelerin belirli standartlara uygunluğu önem arz eder. Standart dışı ürünler faydadan çok zarar getirecektir. Isı yalıtım malzemelerin garanti dahilinde olması ve yalıtım esasında ve sonrasında yaşanabilecek olumsuzlara karşı yalıtım yapan firma tarafından sigortalanması da oldukça önemlidir. Isı yalıtımı yaptırılacak firmanın uygulama ve işçilik konusunda uzman olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Kullanılacak yalıtım levhalarının kalınlığı binaya uygun olmalı ve bina için en uygun sıkıştırılmış köpükler tercih edilmelidir. Levhaların yüksek yoğunluklu olması tercih edilmelidir yoksa levhalar darbelere dayanıklılık gösteremeyeceğinden uzun ömürlü olmayacaktır. Isı yalıtım levhalarının haricinde yardımcı elemanlarında standartlara uygunluğu yalıtım ömrünü uzatacaktır. Isı yalıtımı uygulamasına başlanmadan güvenilir bir kuruma danışılması çok daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Isı yalıtımında tüm bu uyarılar göz önünde bulundurulduğunda istenen sonuca ulaşılacak ve küresel ısınma sebebiyle daha çetin geçen yaz ve kış aylarında ısı tasarrufunu sağlayarak tekrar tekrar zam gelen doğal gaz ve elektrik zamlarından korkmadan enerji harcamalarında %50 tasarruf sağlanabilecektir.
Isı yalıtımında %50 tasarrufun aynı zamanda %50 daha az çevre kirliliği demek olduğunu da unutmamak gerekir. Tasarruf bilinci gelişmiş, çevreye duyarlı kişilerin tercihi olan ısı yalıtımı uygulamaları, bina yaşımızı gençleştirmesinin, daha estetik bir görünüme kavuşmasının ve uygulamalar sonrasında bina içi demirleri nemden koruması ile depreme karşı daha korunaklı hale getirmesinin yanı sıra çevreye verilen zararı yarı yarıya düşürmesi ile de gönülleri fethetmektedir. Isı yalıtımı ile ısı tasarruflu günler.
Etiketler : ısı yalıtımı , çatı , ısı yalıtım malzemeleri , ısı yalıtımı enerji tasarrufu , binalarda ısı yalıtımı , yalıtım