ALÇI 

Doğada alçı taşı ve jips olarak bilinen kayaçlar alçıların ham maddesidir. Alçı hammaddesi, belirli boyutlarda kırılarak küçük kütlelere ayrıldıktan sonra 120-190oC arasında bir sıcaklıkta kısmi bir dehidrasyona uğratılmasıyla elde edilir. Alçı içerisinde %10-12 Ca C03, kil, demir oksit, kum ve koloidal Sİo2 bulunur. Bu maddeler, alçının sertlik direncini arttırır. Alçının hammaddesi, çoğunlukla beyaz ve yumuşaktır. Yoğunluğu yaklaşım 2.3gr/cm3 civarındadır. Asitlerden etkilenmez, suda az çözünür, tuzlu sularda daha çabuk çözünür.

Hammadde 125oC’den sonra kristal suyunu kaybederek yarı hidrate halinde gelir. Pişirme sıcaklığına göre birçok alçı çeşidi elde edilmektedir. Alçılara değişik özellik kazandırmak için katkı maddeleri de ilave edilmektedir. Yarı hidrate olan alçıya tekrar su katılırsa reaksiyon tersine döner. Eski haline dönüşmesi 10-15 dakika sürede oluşur. Bu süreyi azaltmak için zayıf asitler sirke, tutkal, şeker, gliserin, talk gibi katkılar kullanılır.

Alçıya kendi ağırlığının %25’i kadar su ilavesi yeterli gelir. Fakat bu su miktarı ile yapılan alçı hamuru çok kısa bir zamanda sertleşir. Alçı tutkalı su ile yoğrulursa daha geç sertleşir. Fakat sertleştikten sonra daha sert bir yapı meydana getirir. Eğer bu karışımla yapılan alçı elemanı düzeltilir, cilalanırsa mermer görünümü verir. Bu tip bir karışım, kurak iklimlerde bina dış cephesinde kullanılabilir.

Alçılar toz halinde torbalı şekilde piyasada bulunurlar. Genel olarak renkleri beyaz, gri beyaz, sarımsı beyaz veya kırmızımsı beyaz olabilir. Aynı zamanda alçı iyi bir termik yalıtım malzemesidir. Alçılar, katılaştıkları zaman ortalama olarak %1’lik hacim artışı gösterirler. Alçı, asit nitelikte olduğundan demiri, korozif etki yaparak paslandırır. Alçı gözenekli bir yapıda olduğundan, metalde meydana gelecek korozyon çok hızlı olur. Bu da renk ve metal aksam açısından istenmeyen bir özelliktir. Alçıların taş, tuğla ve benzeri kâgir yüzeylere aderansı oldukça yüksektir, fakat ahşap, cam cilalı ve benzeri kaygan parlak yüzeye aderansı oldukça zayıftır. Alçılar toz halinde iken havadaki rutubetten etkilenerek sertleşirler ve bu durum mukavemet kaybına neden olabilir. Bu özelliğinden dolayı alçı, çok iyi korunmalı ve depolanmalıdır.

KAYNAK: https://www.gninsaat.com.tr



Etiketler : alçı


Benzer Konular Kategoriler Hatalı Mantolama Sökümü Nasıl Yapılır Isı Yalıtımında Yanlışlar ve Doğrular Bina Dış Cephe Kaplamaları Bina Isı Kayıpları ve Isı Yalıtımı Söve Uygulamaları İş Süreçlerimiz Dış Cephe Mantolama American Siding Bina Ses Yalıtımı BTB Üzerine Mantolama Yapılırmı Mantolama Üzerine Klima Montajı Nasıl Yapılır Mantolama Teknik Detaylar Mantolama Teklifi Örneği Çatı Yalıtımı Dış Cephe Giydirme Sistemleri Binalarda Isı Yalıtımı Temel Su Yalıtımı Yangın Yalıtımı ve Yangın Yalıtım Malzemeleri Mantolamamı Nasıl Koruyabilirim Taşyünü
Site Haritası Hakkımızda Hizmetlerimiz Mantolama Isı Yalıtımı İş Süreçlerimiz Referanslar Bize Ulaşın Basında GNYAPI Sitemap Site Haritası
İnsan Kaynakları İK Politikamız Açık Pozisyonlar Başvuru Formu
Ustalara Özel Eğitim Talebi Başvuru Formu
Sosyal Medya Twitter Facebook Youtube Google+ Linkedin Uzman TV
      GN FORUM
Bize Ulaşın A Bağlarbaşı Mah. Kumru Sok. Evran İş Merkezi No: 18/4
Maltepe E5 Üstü / İstanbul

T 0216 475 1241 F 0216 475 1242
E [email protected]

Danışma Merkezi
444 4697/ 444 GNYP

© Copyright 2013 GNYAPI Her Hakkı Saklıdır.

Keşif Formu
ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
Ayrıcalıklar
GNYAPI AYRICALIKLARI
Estetik Tasarım
ESTETİK TASARIM
GNYAPI Kurumsal
GNYAPI KURUMSAL