Beşik örtüsü asma çatılarda çatının en yüksek yerini oluşturan bir mahya ile bu mahyaya paralel damlalık aşıkları ve ara aşıklar bulunur. Taşıyıcı asma sistem tek yüzeyli asma çatıdan pek farklı değildir. Damlalık aşıkları ile mahya aşığı arasındaki uzaklığa bağlı olarak bu çatının makasları tek, çift ve üç asma babalı olabilirler.
Beşik örtüsü asma bir çatının çözümünde şu sıra izlenir ;
Öncelikle beşik örtüsü çatıya ait plan krokisi verilen binanın taşıyıcı duvarlarının açıklıkları göz önüne alınarak aşıkların yerleştirileceği yerler belirlenir. Doğal olarak aşık konulacak yerler öncelikle mahyaya paralel dış duvarlardır.
İkinci adımda, mahyaya paralel olarak konulacak ara aşıkların yerleri belirlenir. Bunlar mahya hattı ile dış duvar arasında kalan uzaklığın ortası ile 4-4 aksı üzerindeki duvar ve 3-3 aksı üzerindeki D-F duvarının üstüdür. Bu aşıkların olabildiğince duvar üzerine yerleştirilmesi uygundur. 2-2 Aşığı ancak üç noktada (X), 3-3 aşığı ise dört noktada dikme ile yerleştirilecektir.
Üçüncü adımda, 2-2 aşığının 11,00 m ve 7,00 m’lik açıklıkları geçebilmesi için 11,00 m’lik kısımda en az iki noktada; 7,00 m’lik kısımda ise bir noktada asma baba ile asılması gerekir. 3-3 mahyası yalnızca 11,00 m’lik kısımda iki noktada asma baba ile asılmalıdır. Asma noktaların sayısının tespitinde aşığın geçebileceği 3,75-4,00 m’lik çalışma açıklığı göz önüne alınır. Buna göre asma noktaları (O) ile işaretlenerek yerleri belirlenir; ancak asma noktaları bir makas ile açılacağından bunların bir makas ekseni üzerinde bulunmaları gerekir. Böylece hangi noktaların hangi tipte makas ile asılacağı belirlenmiş olur.