Ergimiş camın (silis kumunun) yüksek sıcaklıklarda eritilerek lifli hale getirilmiş halidir. Ham maddesi, silis kumudur. Cam yünü ısı yalıtım malzemelerine form vermek ve lifleri birbirine yapıştırmak için bakalit kullanılır. Bu yüzden cam yününü bakalitli (sarı) veya bakalitsiz (beyaz) olarak iki türe ayırabiliriz. Bakalitli olarak üretilen cam yünü sarı renkte olup rulo, levha gibi bir forma sahiptir. Bakalitsiz olarak üretilen cam yünü ise beyaz olup formsuzdur. Oluklu mukavva, kümes teli vs. üzerine dikilerek şilte haline getirilirler. Bakalitli (sarı) olanlar bina ısı yalıtımlarında, bakalitsiz (beyaz) olanlar ise sanayi tipi yalıtımlarda (kazan, boru vs.). Binalarda ısı yalıtımı olarak kullanılan cam yününün buhar geçirgenliği oldukça yüksektir. Buhar, malzemenin içinden geçerken yoğuşarak ısı yalıtımı özelliğini düşürebilir. Bu nedenle cam yününün sürekli kuru kalması çok önemlidir. Piyasada buhar geçirimsiz alüminyum folyolarla yapıştırılmış olarak satılanlar, yoğuşma sorunlarını ortadan kaldıracaktır. Düşük yoğunluklu rulolar oldukça ekonomiktir. Yoğunluk arttıkça fiyat artar. Bakalitli cam yünü piyasada 2-15 cm. kalınlıkta, bakalitsiz olanlar ise 5-25 cm. kalınlıkta satılmaktadır.
Isı iletim katsayısı: İnşaatlarda kullanılacak cam yününün ısı iletkenlik değeri yaklaşık 0,040 W/mK dir.
Yoğunluğu: Bakalitli (sarı) cam yününün yoğunluğu 10 – 80 kg/m3 iken bakalitsiz (beyaz) cam yününün yoğunluğu 130 kg/m3 tür.
Yangın dayanıklılık sınıfı: A1 yanmaz sınıfına dahil bir malzemedir.
Sıcaklığa dayanımı: Bakalitli olanlar (sarı) en çok 250 0C ye kadar, bakalitsiz olanlar (beyaz) 550 0C ye kadar kullanılırlar.
Buhar geçirgenliği: Buhar geçirgenlik değeri yaklaşık 1 olup buharı çok kolay geçirir. Bu nedenle yalıtım yaparken malzemenin sıcak tarafta kalacak yüzeyine alüminyum folyo, PVC gibi buhar geçirimsiz bir örtü kullanılmalıdır. Böylece camyünü sürekli kuru kalarak görevini yapacaktır. Piyasada kendiliğinden alüminyum folyolu camyünü rulolar satılmaktadır.
Basınç dayanımı: Basınç ve çekme dayanımı yoğunluğa bağlı olarak değişir. Düşük yoğunlukta rulo halindeki camyününde basınç dayanımı hiç yoktur.
Su emme: Cam lifleri ıslanmaz, ancak lifler arasındaki hava boşluğu tamamen su ile dolabilir. Bu nedenle malzemenin suyla teması mutlaka önlenmelidir. Islanan camyünü ıslak kaldığı sürece yalıtım görevini yapamaz. Ayrıca su, camyünü içindeki bakaliti olumsuz etkiler.
Boyutsal kararlılığı: Kullanılabilir ölçülerdedir.
Kimyasallara dayanıklılığı: Kimyasallara karşı dayanıklıdır.