Kasım 1981 tarihinde yayınlanan TS 3599 ile su depoları ve yüzme havuzlarının sızdırma yalıtım tasarımı ve yapım kuralları, havuz yalıtımı ile ilgili sektöre yön vermiştir. Bu standartta yer alan sıcak asfalt uygulamalı, okside bitümlü örtülerin üniform üretim kalınlığına sahip oluşları, kullanılan kat adedinin izlenebilir oluşu, havuzların kaçınılmaz sonucu rötre çatlaklarından etkilenmemesi, yüksek tonajda yüklemelere dayanıklı oluşu gibi faktörle, diğer sürme türü likitlere veya kimyasal katkı malzemelerine göre güvenilir üstünlükleri olarak belirlenmiş ve tercih edilir olmuşlardır.
Zaman içinde yapı malzemelerinde meydana gelen gelişmeler, polimer bitümlü, esnek, polyester keçe taşıyıcılı şalümo alevi uygulamalı örtülerin getirdiği pratiklik tercihi pekiştirilmiştir. Havuzlarda genel prensip statik çanak, yalıtım örtüleri ve kaplamayı taşıyan elemanın üçlü sistemi şeklindedir.
Yalıtım üzerine yapışacağı statik çanak yüzeyin ahşap mala perdahlı ve köşelerin 40-45oC pahlı olması gerekir. Sürülen astar kuruduktan sonra iki kattan oluşan, su derinliğine göre belirlenen örtü tipleri şalüma alevi ile uygulanır. Yalıtımdan sonra tabanda koruma betonu, perdelerde ise derinliğe bağlı olarak tuğla veya ince bir perde teşkil edilir. Kaplama tabakasını taşıyacak olan bu elemanın gerek vibrasyondan gerek havuzun dolma boşalma esnasında oluşabilecek ayrılma olayına karşı üst noktada yassı bir çerçeve kirişi oluşturması veya ankraj elemanı ile önlem alınması yaralıdır. Ankraj elemanı özellikle havuz dışında su basıncı bulunması ve havuzun herhangi bir nedenle boş durumda tutulması halinde önem kazanmaktadır.
Havuz su savağının yandan veya üstten oluşu prensibi değiştirmez. Ancak bütün su giriş, çıkış, aydınlatma ve seyir pencereleri ankraj elemanları gibi yalıtımı delen geçişlerde flanşlı sistemlerin kullanılması zorunludur. Özetle havuzlarda su yalıtımı genellikle yalıtım örtüleri, geçirimsiz beton ve cam gibi takviyeli kaplamalar ile yapılmaktadır.
Haznelerin yatay, düşey, eğri ve eğimli yüzeylerine uygulanır: İçinde taşıyıcılı bir bitüm bazlı yalıtım örtüleri iki veya çok katlı olarak düzenlenerek, katların birbirine ve yüzeye sıcak bitüm ile yapıştırılan yalıtım şeklidir.
Bu yalıtım örtü malzemeleri elastik olup, iyi bir çekme ve mukavemetine sahiptirler. Çeşitli uzama katsayılarına sahip türleri de vardır. Betonarme sistemde olabilecek hareketlerle ilgisi olmadığı için kolaylıkla devre dışı kalmazlar. Hem içten dışa hem de dıştan içe olan su basınçlarına karşı yalıtım özelliği vardır. Uygulamada duvar yalıtımı tamamlandıktan hemen sonra koruyucu tabaka gerekir. Bu tabaka üzerine ayrıca kaplama malzemesi uygulanır.
Su kanallarının yüzlerine uygulanan, uygun granülometri ve gerektiğinde geçirimsizliği sağlayan katkı maddeleri kullanılarak yapılan ve en az 10 cm kalınlığında beton bir tabaka oluşturan su yalıtımı yöntemidir.
Haznelerin yatay, eğri, eğimli ve düşey polyesterin cam elyafı ile takviye edilmesi suretiyle yüzeyde bir kaplama tabakası oluşturacak biçimde döşenmesiyle oluşur.
Havuz yalıtımları aşağıdaki temel unsurun çok iyi çözülmesi ve buna göre gerekli önlemlerin alınmasını gerektirir. Kısaca bunlar;
1-Sisteme etki edebilecek, özellikle yatay titreşimler.
2-Sisteme etki edebilecek, düşey ve yatay yükler.
3-Isı genleşmeleri.
4-Betonun geçirimsizliği.
5-İçten dışa/dıştan içe su basıncıdır.