ŞİŞİRME ÖRTÜ STRÜKTÜRLERİ

Şişirme örtü strüktürleri, gaz (hava) geçirgen olmayan ve gerilmeye elverişli bir membran yardımıyla ayrılan farklı basınçtaki iki ortam tarafından oluşturulurlar. Diğer bir deyişle şişirme sistem, böyle bir membranın oluşturduğu kapalı hacim içine diş atmosferden daha yüksek sürekli bir hava basıncı verilmesiyle belli hacim ve biçimde bir mekan oluşturulmasıdır. Bu sistem sayesinde, büyük hacimler kolon ve benzeri bir taşıyıcı eleman kullanılmadan elde edilmektedir. Örtü malzemesinin polimer (PVC) olması ile birkaç km2'lik alanın örtülmesi büyük ekonomi sağlanmaktadır. Sistemin diğer önemli özellikleri kalıba ve iskeleye gerek göster-memesi, kısa sürede yapılabilmesi, söndürüldüğünde çok az yer işgal etmesi ve kolaylıkla taşınabilmesidir. Sistemin sakıncaları ise, membranın kolayca delinebilmesi, sistemin sönmesi ve malzemesinin uzun süre dayanıklı olmaması olarak ifade edilebilir. Bu örtü sistemi fuar, sergi gibi yapı türleri için ideal sayılabilir. Şişirme örtü strüktürleri, örtü malzemesi, ek yerleri ve zemin bağlantısı olmak üzere üç ana öğeden oluşurlar. Örtü malzemesi olarak vinil kaplı naylon, fiberglas ve poliester'in yanı sıra, neopren, naylon poliester ya da polivinil asetat kullanılmaktadır. Son yıllarda teflon kullanımı yaygınlaşmıştır. Özellikle fiberglasın teflonla kaplanması ile 100 yılı aşkın dayanım süresi sağlanmıştır. Ek yerleri örtü malzemesinin eklendiği yerlerdir. Ek yerleri için çift katmanlı dikişler tercih edilmekte ise de, yüksek frekanslı kaynak, sıcaklıkla yapıştırma ya da dikme gibi yöntemler de uygulanmaktadır. Dikişte, dört kat örtü malzemesi üst üste getirilerek iki yanından dikilmektedir. İplik olarak UV ışınlarına dayanıklı terilen ve dakron kullanılmadadır. Zemin bağlantısı, şişirme sistemin içindeki basınçlı havanın hapsedilmesinde önemi olan sürekli bir bağlantı yeridir. Bu nedenle bu bağlantı yerinde süreklilik şarttır.

Şişirme örtü sistemlerinde örtü sistemi üç farklı tür altında toplanabilir. Bunlar; Alçak basınçlı örtü strüktürleri, yüksek basınçlı iskelet örtü strüktürleri, karma örtü strüktürleridir.  

ALÇAK BASINÇLI ÖRTÜ STRÜKTÜRLERİ

Alçak basınçlı örtü strüktürlerinin tek zarlı ve çift zarlı olmak üzere iki türü vardır. 

Tek Zarfı (Çeperli) Örtü Strüktürleri : Tek zarlı sistemde mevcut tek zar, zarın altındaki kısma verilen basınçlı hava ile yukarı kalkar ve kullanılacak bir mekan oluşur. Sistemin başlıca önemli sorunu hava kayıplarıdır. Özellikle zemin ile bağlantı yerlerinden hava kaçması önlenmelidir. Hava kaçağının diğer nedeni içeri girmek ve çıkmak için kullanılan kapılardır. Bu sorunu çözmek için ya rüzgar kapı ya da döner kapı kullanılma yoluna gidilir. Tek zarlı sistemde iç basınç her noktada eşit olacağından bu sistem için küre en uygun şekildir, özellikle değişik formlar elde etmek için iki başı küresel ortası silindirli formlar kullanılır ve sistem kablolarla boğularak yeni biçimler oluşturulur. Sistemin aydınlatılması tek zarın opak ya da saydam oluşu ile sağlanabilir. Geceleyin kullanılacak yapay aydınlatma armatürlerinin sisteme asılması uygun olmadığından bunların zeminden aydınlatacak şekilde düzenlenmesi gereklidir. Tek zarlı sistemde ısı yalıtımı yetersizdir. Uygun mevsimlerde bu sorun gündeme gelmez. Sistemin sıcak hava ile ısıtılması sağlanabilir. İç formun eğrilikleri nedeniyle sistem akustik yön-den de olumsuzdur. Sisteme hava basan motorlar elektrikle çalıştığından elektrik kesilmelerine karşı yedek jeneratör kullanılması gereklidir.

Çift Zarfı (Çeperli) Örtü Strüktürleri : Çift zarlı sistemde, iki zar arasına verilen basınçlı hava yardımı ile şişirilen değişik biçimler elde edilebilir. Bu sistem zeminden bir betonarme perde ile koparılarak yükseltilebilir, Bu durumda sistemin sönmesi halinde sakıncası azalabilir.

YÜKSEK BASINÇLI ÖRTÜ STRÜKTÜRLERİ

Yüksek basınçlı örtü strüktürlerinde daha yüksek basınçla şişirilmiş tüpler kullanılmaktadır. Bu basınçlı tüpler hava geçirmez bir örtü ile kaplanarak sistem sağlamlaştırılmıştır. 

Karma sistemler ise tek zarlı ve iskelet sistemin bir arada kullanılması ile oluşurlar. Karma sistemde tek zarlı sistemin açıklık geçme özelliğinin kullanılmasının yanı sıra sistemin yalıtımı yükseltilmiş, çekmeye karşı direnci artırılmış ve giriş-çıkış sorunları çözülmüştür.

 



Etiketler : şişirme örtü strüktürleri


Benzer Konular Kategoriler Hatalı Mantolama Sökümü Nasıl Yapılır Isı Yalıtımında Yanlışlar ve Doğrular Bina Dış Cephe Kaplamaları Bina Isı Kayıpları ve Isı Yalıtımı Söve Uygulamaları İş Süreçlerimiz Dış Cephe Mantolama American Siding Bina Ses Yalıtımı BTB Üzerine Mantolama Yapılırmı Mantolama Üzerine Klima Montajı Nasıl Yapılır Mantolama Teknik Detaylar Mantolama Teklifi Örneği Çatı Yalıtımı Dış Cephe Giydirme Sistemleri Binalarda Isı Yalıtımı Temel Su Yalıtımı Yangın Yalıtımı ve Yangın Yalıtım Malzemeleri Mantolamamı Nasıl Koruyabilirim Taşyünü
Site Haritası Hakkımızda Hizmetlerimiz Mantolama Isı Yalıtımı İş Süreçlerimiz Referanslar Bize Ulaşın Basında GNYAPI Sitemap Site Haritası
İnsan Kaynakları İK Politikamız Açık Pozisyonlar Başvuru Formu
Ustalara Özel Eğitim Talebi Başvuru Formu
Sosyal Medya Twitter Facebook Youtube Google+ Linkedin Uzman TV
      GN FORUM
Bize Ulaşın A Bağlarbaşı Mah. Kumru Sok. Evran İş Merkezi No: 18/4
Maltepe E5 Üstü / İstanbul

T 0216 475 1241 F 0216 475 1242
E [email protected]

Danışma Merkezi
444 4697/ 444 GNYP

© Copyright 2013 GNYAPI Her Hakkı Saklıdır.

Keşif Formu
ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
Ayrıcalıklar
GNYAPI AYRICALIKLARI
Estetik Tasarım
ESTETİK TASARIM
GNYAPI Kurumsal
GNYAPI KURUMSAL